Kako odabrati auto sedište za bebu?

Kako odabrati auto sedište za bebu?

Auto sedište je neophodan deo opreme za bezbednost dece u automobilu. Postoji nekoliko tipova auto sedišta koji se koriste u zavisnosti od uzrasta i težine deteta:

  1. Auto sedišta za bebe (Grupa 0 i 0+): Namijenjena su za novorođenčad i malu decu težine do 13 kg. Ova sedišta se obično postavljaju u suprotnom smeru vožnje.

  2. Auto sedišta za malu decu (Grupa 1): Predviđena su za decu težine od 9 do 18 kg. Ova sedišta se postavljaju u smeru vožnje i često imaju pet tačaka sigurnosnih pojaseva.

  3. Auto sedišta za veću decu (Grupa 2 i 3): Namijenjena su za decu težine od 15 do 36 kg. Ova sedišta koriste sigurnosne pojaseve automobila za pričvršćivanje deteta i često se mogu podesiti u skladu sa rastom deteta.

Pri izboru auto sedišta, važno je obratiti pažnju na sledeće:

  • Usklađenost sa standardima bezbednosti: Proverite da li sedište ispunjava važeće standarde bezbednosti, kao što su ECE R44/04 ili i-Size (R129).

  • Kompatibilnost sa vašim automobilom: Uverite se da sedište može pravilno da se montira u vaš automobil. Neka sedišta koriste ISOFIX sistem za jednostavniju i sigurniju instalaciju.

  • Podesivost i udobnost: Proverite da li se sedište može prilagoditi u skladu sa rastom deteta i da li pruža dovoljnu udobnost tokom vožnje.

Redovno proveravajte i prilagođavajte auto sedište kako bi dete bilo sigurno tokom svakog putovanja.

Ostavite odgovor